Tehnike Chi Kung i Tai Chi Chuan

 CHI KUNG

Chi je jedinstven pojam joji nema odgovarajući prijevod ni u kojem jeziku svijeta, zato se prevodi literarno. Najčešći prijevod jest – vitalna energija. Chi se još prevodi kao elektromagnetska energija, tekuća toplina ili unutarnja energija. Energija je ono što ispunjava sav prostor oko nas i u nama. Energija koja je u nama i u drugim živim bićima, biljkama i životinjama jest vitalna energija (Chi).


Od velikog značenja za Chi jest kisik, odnosno disanje. Naime mišići dobivaju energiju za rad izgaranja hranjive tvari, koja izgarajući oslobađa energiju. Za upravo opisan proces, naravno, potreban je i kisik, pa tako, ako su fizički napori veći, potrebna je i veća količina energije, a za to više kisika, koji dobivamo povećanim i češćim disanjem. Upravo su Chi Kung vježbe one koje omogućuju dolazak velike količine kisika, pa je tako organizam bolje opskrbljen njime što je organizmu prijeko potrebno za normalan rad.
Kung znači rad, a Chi vidjeli smo, znači vitalna energija. Kung Fu (što je potrebno ovdje napomenuti) označava, u osnovi, čovjeka koji nešto (vrlo vješto) radi. Chi Kung, stoga označava čovjeka koji se trudi i radi, ali na razvijanju i gospodarenju Chi-em. Čovjek živi zahvaljujući Chi-u, i sve dok ta energija neometano kruži meridijanimakroz tijelo – čovjek je zdrav, odnosno, pozitivna i negativna energija nalaze se u skladu tj. ravnoteži. Znači, zdravlje rezultira iz sklada Yin-a i Yang-a, te neometanog kruženja vitalne energije tijelom.
Postoje različiti programi vježbanja pomoću kojih čovjek, uslijed nekog od navedenih poremećaja, može uspostaviti ravnotežu energija, ili omogućiti normalan protok iste po meridijanima. Vježbanjem čovjek počinje osjećati tok energije, postaje otporniji i zdraviji, razvija sposobnost kontroliranja, odnosno upravlja vlastitom energijom, pa tako i samim sobom (razvija samokontrolu). Tek kad se počinje vladati energijom ona se može koristiti za različite namjene kao što su npr. liječenje – ako se radi o liječniku; borba – ako se radi o ratniku; slanje na oštricu mača – ako se radi o mačevaocu itd. Uglavnom, vidimo da se vježbanjem Chi Kung-a dolazi do jednog fantastičnog umijeća, ato je slanje energije izvan tijela, te do onog najbitnijeg, a to je očuvanje zdravlja.

tai-chi-1235273_640
Tehnika Chi Kung

TAI CHI CHUAN

Tai Chi Chuan je borilačka i terapeutska vještina (tj. cjelovita medicinsko – terapeutska metoda). Tai Chi u prijevodu znači vrhunac kraja ili krajnja ideja, koncept ili zakon po kojemu se sve odvija i koji se održava u svakoj pojedinoj stvari, procesu, promjeni ili događaju. Prvi dio naziva (Tai Chi) označava filozofski, a drugi dio (Chuan) borilački aspekt vještine.
Vježbanje Tai Chi Chuan-a omogućava razvijanje koordinacije pokreta i akumulaciju energije, što se vrlo efikasno može primjeniti, kako u borbi, tako i u drugim životnim situacijama. Naime, vježbanjem Tai Chi Chuan-a dolazi se do umjeća potpunog ovladavanja fizičkim i mentalnim sklopom, što je u osnovi preduvijet razvitka našeg duhovnog bića. Zbog polaganih i mekih pokreta Tai Chi Chuan se naziva još i “meditacija u pokretu”.
Tai Chi Chuan nam pomaže da ostanemo vitalni, međutim to nam ne bi trebao biti i krajnji cilj. Pored toga, cilj nam je da si s podizanjem razine vitalnosti tijela također povećamo snagu našeg intelektualnog i duhovnog bića, te tako olakšamo riješavanje svakodnevnih problema.

martial-arts-291046_640
Tai Chi Chuan

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: