Ljekovito bilje 🌹🌸

Konzumiranje bilja i cvijeća stara je tradicija, na Bliskom Istoku i Perziji koristile su se latice ruže i naranče, a u Japanu cvijet trešnje i krizanteme. U Starom zavjetu maslačak se spominje kao gorki začin.
Cvijeće pozitivno utječe na naše raspoloženje i emocionalno stanje čovijeka, također i ljekovito na naš organizam. Kada birate cvijeće koje planirate konzumirati nabavite organski uzgojeno cvijeće i biljke. Pokušajte cvijeće i bilje uzgojiti sami jer ste tada potpuno sigurni što konzumirate. Najbolje je da ga uberete negdje u pripodi, daleko od zagađenje i ceste. Najbolje je brati cvijeće rano ujutro ili predvečer jer je sadržaj vode u cvijeću velik. Berite ono cvijeće koje izgleda zdravo. Što se tiče zaštičenih biljnih vrsta smijete ih brati jedino ako ste ih sami uzgojili u svome vrtu.

JASMIN – miriše prekrasno i upotrebljava se u slatkim i slanim jelima.

JAGLAC – ide uz svakojake salate, ima nenametljiv okus, dodaje se i u kuhanim jelima od mesa i ribe.

KARANFIL – možete ga staviti u salatu radi ukrasa i u slastice zbog mirisa.

MAĆUHICE, ljubice, jaglaci, ružine latice i ostalo cvijeće mogu se kandiranjem iskoristiti kao jestiva dekoracija na tortama i kolačima.

BAZGA – je vrlo cijenjeno drvo čiji se cvijetovi koriste za pripremanje sirupa, čaja a može se i pohati. Pohana bazga se može jesti kao samostalno jelo ili kao prilog drugim jelima, npr. prilog uz meso. Bazga se može koristiti i kao kompot ili kao voćni sok.

BAGREM – (drugo ime za bagrem je akacija), to je šumsko drvo s predivnim bijelim mirisnim cvijetovima, cvjetaju krajem svibnja i početkom lipnja. Cvijetni grozdovi se mogu dodati tijestu za palačinke.

CVJETOVI TIKVICA – blagog su okusa kad su odvojeni od listova.

BORAŽINA (Lat. Borago officinalis) – To je biljka divnog zvjezdastog cvijete plave boje, stabljike i listovi su prekriveni bijelim dlačicama. Boražina pomaže u mršavljenju te detoksicira organizam. Možemo ju koristiti u mnogim dijetama, te kao začin jelima. Skupljaju se listovi i cvijetovi koji imaju slatki okus, pa se koriste za ukrašavanje salata i deserata. Boražina ima osvježavajući okus sličan krastavcu.

DRAGOLJUB (Lat. Tropaleum) – ili Puzavica, cvate u nijansama od blijedo žute , narančaste pa sve do crvene boje. Svi dijelovi biljke djeluju antibiotski, antiseptički, anti bakterijski na organizam te povećavaju otpornost organizma. Dragoljub može djelovati i kao diuretik i laksativ. Biljka ima sličan okus rotkvici. Najbolje ga je konzumirati dok je svijež, u svom izvornom staništu to je biljka koja je trajnica, ali se u našim krajevima uzgaja jednogodišnje. Može dobro uspjevati i u lončanicima.

RUŽA (Lat. Rosa) – Latice svih vrsta ruža su jestive. Prije njihove kozumacije treba ukloniti gorki bijeli dio pri dnu latica. Suha ruža se može mljevenjem koristiti kao sastojak raznim začinima. U slasticama se upotrebljava ružina vodica. U slanim i u slatkim jelima se može koristiti raznobojni cvijetovi ruže.

DALIJA (Lat. Dahlia) – U Europi je donešena kao povrće i uzgajala se samo za te svrhe, međutim početkom 1800- tih god. u Belgiji je uzgojena prva dupla dalija, i nakon toga se počela uzgajati kao ukrasna biljka. Njeni cvijetovi imaju pikantan i kiselkasti okus, može se koristiti cijela ili samo latice za jelo i dekoraciju jela. Možete dodati daliju u zelene salate, voćne salate ili ju kombinirati uz avokado.

LJUBIČICA (Lat. Viola odorata) – Ona ima dugu povijest kao ljekovita biljka, prepoznatljiva je po predivnom mirisu. Jestivi su mladi listovi, cvjetni pupoljci i cvjetovi. Ljubičica se može jesti sirova. Može se brati potkraj zime i proljeća. Od ljubičice se mogu pripremati ukusne proljetne salate. Koristi se i za ukrašavanje salata i raznih deserata.

TRATINČICA (Lat. Bellis Perennis L.) – Tratinčica je malen cvijet velike ljekovitosti. Njeni listovi su bogati vitaminima C i A. Može se jesti kao salata, cvijetovi se dodaju u variva, juhe i jelima od povrća. Salata od listova tratinčice slična je tj. podsjeća na salatu od matovilca. Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvijetova se koriste za ukrašavanje deserata. Tratinčica je od davnina upotrebljavanja u narodnoj medicini za čiščenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: